In de nacht van 8 op 9 november 1938 brak de hel los voor de Joden in Duitsland. Waren de nazi’s in de vijf jaar daarvoor nog enigszins terughoudend in het uiten van hun agressieve Jodenhaat, in die nacht brak de openlijke terreur los. Synagogen werden in brand gestoken en woonhuizen geplunderd waarbij honderden Joden vermoord werden. De naam van deze gebeurtenis verwijst naar de grote hoeveelheid kapot geslagen vensterglas, waarmee de straten bezaaid waren.

Op dinsdagavond 9 november vanaf 19.00 uur herdenken wij in Heerlen de Kristallnacht met een “lichtjeswandeling”, om de herinnering van deze daad levend te houden, om zo hopelijk er aan bij te dragen dat zoiets niet nogmaals mag gebeuren. De wandeling start aan het Joods monument bij de algemene begraafplaats aan de Akerstraat. Tijdens de wandeling die, ongeveer een uur duurt, zal bij enkele Stolpersteine en bij twee voormalige synagogen uitleg gegeven worden door Martin van der Weerden, voorzitter van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) in Parkstad. Aan iedere deelnemer wordt gevraagd om een “lichtje” (bijvoorbeeld een lantaarn) mee te nemen, als symbool voor het licht in de duisternis.

Vredesplatform Heerlen
Harrie Winteraeken, voorzitter

 

 

+++++++++++++++

IVN Heerlen

Op zaterdag 6 november 2021 houden het Missionair Overleg Parkstad en IVN Heerlen onder het motto We gaan ervoor!

een pelgrimstocht voor klimaatgerechtigheid. De tocht staat mede in het teken van de VN-klimaatconferentie COP26 die begin november in Glasgow gehouden wordt. De tocht start om 10.30 uur bij het IVN-lokaal aan de Gallusstraat 1 te 6417 VD Heerlen en voert de deelneemsters en deelnemers naar de bosrijke omgeving van Benzenrade en de Euren. De pelgrims worden begeleid door René Petit van IVN Heerlen en Guus Prevoo van het Missionair Overleg. Rond 12.30 uur is de terugkomst bij het IVN-lokaal gepland, waarna er nog even nagepraat kan worden onder het genot van een kop koffie of thee. Stevige wandelschoenen voor deze rond 5 km lange tocht zijn aan te bevelen. Graag aanmelden via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een poster om mensen op de pelgrimstocht te attenderen is medio oktober 2021 te downloaden via de website van het Missionair Overleg.

Missionair Overleg Parkstad

 

 

+++++++++++++++

Op 12 september is het zover en houden wij een St. Josephmarkt.

We hopen op goed weer en maken er een gezellige dag van.

 

2021 09 02 poster Sint Josephmarkt

 

 

 

+++++++++++++++

Wat hadden we een geluk met het weer!
Met ongeveer 60 personen hebben we de kroedwusj wandeling gemaakt en met medewerking van het IVN onze kruiden geplukt.
Diaken Keijmis heeft in de mooie boskapel de kroedwusj gezegend. Na afloop hebben we, dankzij Missionair Overleg Parkstad, in de St. Josephkerk koffie/thee gedronken met iets lekkers erbij.
 
IMG 20210817 WA0001  IMG 20210817 WA0002   IMG 20210817 WA0007
 
Heeft u zelf ook mooie foto's gemaakt? Misschien wilt u ze delen op onze facebook groep.
 
 
+++++++++++++++
Op zaterdag 3 juli werd een herdenkingsdienst gehouden in Reijmerstok ter nagedachtenis aan pastoor René Graat. Dit gebeurde samen met collega- Mill Hill missionarissen die samen met pastoor Graat in de Congo gediend hebben.
Pastoor Graat zou vandaag zijn 50-jarig priesterjubileum hebben gevierd. Na de dienst werd een gedenkplaat op het kerkhof van Reijmerstok gezegend door pastoor Tervoort.
 
René graat 1    René graat 2a
 
De St. Josephparochie is en blijft in gedachten met René Graat MHM.
 
 
+++++++++++++++