Voorbereiding

 

Bij een pasgeborene

In een doopviering geven we uitdrukking aan diepe gevoelens van dankbaarheid en verantwoordelijkheid. De pasgeborene ervaren we als iets heiligs. Zijn oorsprong is Liefde. ©Made in heaven. We nemen de nieuwe mens op in onze gemeenschap van mensen met geloof, hoop en liefde. Het doopsel wordt meestal kort na de geboorte toegediend.

Voorafgaand aan een doopsel van een pasgeboren kind is er één voorbereidingsbijeenkomst. Deze is bedoeld voor ouders die hun kindje in een van de parochies in Heerlen-Zuid willen laten dopen. Deze bijeenkomst vindt plaats in de pastorie van Welten, Welterkerkstraat 3 (naast de St.-Martinuskerk), en wel op de eerste maandag van de maand (behalve in augustus en als de tweede maandag samenvalt met een speciale dag (Nieuwjaar, 2e paasdag enz.) Info hieromtrent kunt u altijd krijgen op het parochiesecretariaat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 045-5413896). De avond wordt in de regel geleid door diaken Harrie Renckens. Dan worden ook de doopnamen, namen van peetouders, enz. genoteerd.

Er zijn natuurlijk enkele gegevens nodig voor de administratie: Invulformulier. Indien u nog geen Acrobat Reader heeft geïnstalleerd: Klik hier.

 

Gedoopt worden als volwassene

Natuurlijk is het ook iets bijzonders om op latere leeftijd de uitnodiging van God aan te nemen en als nieuw kind van God in de Kerk opgenomen te worden. In de regel worden in één viering zowel het doopsel, de Eucharistie en het Vormsel als sacrament gevierd. Omdat een volwassene niet meer gedoopt wordt op het geloof van zijn ouders, maar zélf deze stap in het geloof zet, is ook een wat langere, persoonlijke voorbereiding nodig. Hiervoor kunt u een van de parochiepriesters aanspreken.

 

Doopdatum

Dit gebeurt ofwel in de zondagse eucharistieviering, ofwel in een eigen viering, aan het begin van de middag. De datum kunt u vastleggen op het secretariaat, of rechtstreeks bij de priester.


Kosten

Aan een doopsel zijn geen kosten verbonden. Een vrijwillige donatie is uiteraard welkom. Er wordt wel verwacht dat de ouders van de dopeling, of de dopeling zelf wanneer het een volwassene betreft, kerkbijdrage betaald.

 

Waar nog aan te denken valt

Bij de doop horen een peetoom ('peter') en/of een peettante ('meter'). Deze moeten minimaal 16 jaar zijn en een van hen is zeker katholiek, d.w.z. gedoopt, toegelaten tot de eerste Communie en gevormd. Heb u één peter of meter is dat al voldoende voor de doop. Een ander die dan of peter of meter is hoeft dan niet meer per sé katholiek te zijn.